Ayak Sagligi


Ayakkabı Tercihi

ayakkabi-tercihi
Ayakkabı Tercihi
 Astarsız veya koyu renk astarlı, doğal deriden üretilen ürünlerin, çorabı veya ayağı boyama olasılığı yüksektir.Doğal deride gözenekler bulunmaktadır, dolayısıyla doğal deriden üretilen ayakkabı modelleri, bot ve çizmeler su geçirebilir. Ancak aynı zamanda ürünün hava almasını da sağladığı için daha sağlıklıdır. Gözenekleri Gorateks vb. malzemelerle ile kapatılarak su geçirmezlik özelliği sağlanan bu ürünler kesinlikle sağlıksızdır. Çok zorunlu olmadıkça su geçirmezlik özelliği olan deriler ile üretilmiş ayakkabı modellerini tercih etmemelisiniz.
 Açık renk derilerde ise terleme, tozlanma ve çeşitli çevre etkenlerinden dolayı renk değişimi veya leke oluşmakta ve devamlı temizleme ihtiyacı doğmaktadır. Açık renk deriler ile üretilmiş ayakkabılar (ayakkabı, bot, çizme vb.) bu durumu göz önünde bulundurarak satın alınmalıdır.
 Ayakkabılarda sıvı boya kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü sıvı boya deri üzerinde çirkin bir tabaka oluşturup deriyi çatlatır. Eski usül boya ve cilalar çok daha kullanışlı, ayakkabı sağlığı için de faydalıdır.
 Süet veya nubuk deri ayakkabı modelleri ise kendi özel bakım malzemeleri ile temizlenmelidirler.
 Ayakkabılar satın alınırken mutlaka çift olarak denenmelidir. Ayağa dar veya bol gelen ayakkabılar alınmamalıdır. Hem rahat edilemez, hem de bu şekilde kolay deforme olma ihtimali artar.
 Ayakkabılar, en fazla üst üste iki gün kullanılmalıdır. İki gün kullanılan bir ayakkabıyı içindeki terin buharlaşması için serin bir yerde iki gün muhafaza edilmelidir.
 Kullanılmayan ayakkabılar, kalıp ile muhafaza edilirse formu bozulmaz ve daha uzun ömürlü kullanılır. Yinede bazı kalıplar ayakkabıların ölçülerine göre uygun olmayabilir ve ayakkabının şeklini bozabilir. Bu duruma dikkat etmek gereklidir.
 Deri ayakkabılar ıslandığında kesinlikle sıcak bir ortamda değil, serin bir yerde kurutulmalıdır.
 Uzun boylu zayıf insanlar kısa topuklu ayakkabıları, kısa boylu ve kilolu insanlar yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmelidirler.

  Ayak sağlığı için ayakkabılarda ve ayaklarınızda şunlara dikkat edin...


  •   Ayak hareketlerini engellemeyen ve ayak terini buharlaştırmayan ayakkabılar seçilmeli.
  •   Ayakkabıların uç kısımları yeteri kadar geniş olmalı, parmakların hareketini engellememelidir.
  •   Yetişkinlerde topuklar üç cm'yi geçmemeli, çocuklarda ise kısa ve geniş ökçeli ayakkabılar tercih edilmelidir.
  •   Ayakkabının uç tarafındaki deri, parmakların üzerine basınç yapmayacak bollukta olmalıdır.
  •   Ayakkabının köselesi yeteri kadar esnek olmalıdır.
  •   Yaz döneminde giyilen ayakkabıların hava geçiren cinste olmasına dikkat edilmelidir.
  •   Ayak sağlığı açısından ayaklar arada tuzlu ve ılık su kullanılarak dinlenmesi sağlanmalıdır. Ayağa giyilen çoraplar naylon özellikte olmamalı ve her gün değiştirilmelidir. Ayaklar genç insanlarda soğuk suyla, ileri yaşlarda ise ılık suyla yıkanmalıdır. Bu gibi tedbirlerle sağlıklı ve temiz ayaklara sahip olunabilir.
  • Ayakkabılarınızı akşama doğru alın. Gün boyu ayaklarınıza yük bindiği için akşama doğru ayaklar şişer ve genişler. Böylece akşam alınan ayakkabı rahat ise gün boyu giydiğinizde rahatsız etmez.
  • Ayakkabının uzunluğu ve genişliği sizin ayağınızla orantılı olmalıdır. Yaş ilerledikçe ayak tabanında çökme sonucu ayaklar uzar ya da genişler, bu nedenle ayak numaranızı aralıklı olarak kontrol edin.
  • Ayak numaranıza göre ayakkabı almaktan kaçının. Değişik model ve üreticilerdeki kalıp ve numaralandırma aynı olmayabilir.
  • Ayakkabı aynı zamanda ayakta üzerine basarak denenmelidir. Nedeni yük bindiğinde ayak genişler ve uzar.
  • Ayakkabı alırken her iki ayakkabı denenmeli, çoğu kişilerde iki ayağın boy ve genişliği aynı olmayabilir.
  • Ayak bileği burkulmalarını önlemek için daha geniş ve daha kısa topuklu olanları tercih edin. Geniş topuklu olanlar dengeyi daha iyi korurlar. Tercihen ayakkabının topuk yüksekliği 2.5 cm’yi aşmamalıdır.
  • Parmaklarınızda şekil bozukluğu olmasın diye sivri burunlu ayakkabılardan kaçının ve ön kısmı geniş olan ayakkabıları tercih edin.
  • Ayakkabı seçerken altının şok alıcı ( esneme ) özelliği olmasına dikkat ediniz. Tahta veya benzeri çok kalın ve esnek olmayan ya da çok ince olan ayakkabılar ayak bağ ve eklemlerine aşırı yük bindirerek ağrıya neden olur.
  • Ayakkabının iç kısmı çok kaygan ve sert olmamalı ve ayağın doğal yapısına yani ayak kavislerine destek verecek biçimde olmalıdır.
  • Ayakkabının üst kısmı ayakkabının içinde parmaklarınızı kıvıracak kadar yüksek ya da esnek olmalıdır.
  • Kesinlikle satıcının, ayakkabının açılıp ayağınıza uyacağı sözlerine aldanmayın. Düzgün ayakkabıda böyle şey olamaz.
  • Ayağınızın hava almasına izin veren materyalleri, örneğin köseleyi tercih edin, naylon vb. ayakkabılardan kaçının.